iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
245 reviews
iQ Makelaars Funda
9.2 10

Nieuwe wending op Nederlandse woningmarkt: Prijsdaling lijkt te stabiliseren

2 minuten lezen

Terug

Na drie decennia van gestage stijgingen lijkt de Nederlandse woningmarkt een nieuwe fase in te gaan. Voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 laten de gemiddelde woningprijzen een aanzienlijke daling zien. Volgens recente gegevens van technologiebedrijf Calcasa is de huidige gemiddelde woningprijs van € 434.000 bijna € 30.000 lager dan het hoogtepunt in 2022, maar nog steeds ruim vijf keer hoger dan die van de jaren negentig. Deze ontwikkeling markeert een keerpunt in de Nederlandse vastgoedmarkt, waarvan de prijzen de afgelopen decennia voornamelijk zijn gestegen.

 

Prijsstijgingen in afgelopen decennia

Volgens Calcasa hadden de langdurige prijsstijgingen van de afgelopen 30 jaar verschillende oorzaken. Demografische factoren, zoals bevolkingsgroei, een toename van het aantal huishoudens en migratie, hebben de vraag naar woningen aanzienlijk vergroot. Daarnaast hebben langdurig lage rentetarieven en stijgende inkomens de koopkracht verhoogd, waardoor het bezit van onroerend goed aantrekkelijk bleef. Tegelijkertijd hebben strikte bouwvoorschriften, het gebrek aan geschikte bouwlocaties en langdurige vergunningsprocessen geleid tot een tekort aan nieuwe woningen. Veranderingen in fiscale maatregelen, zoals de aanpassingen in hypotheekrenteaftrek en maatregelen tegen overmatige schuldenlast, hebben ook invloed gehad op vastgoedbezit.

 

Regionale verschillen en vooruitzichten

Regionaal gezien zijn er aanzienlijke verschillen in prijsfluctuaties over de afgelopen 30 jaar, waarbij Noord-Holland en Amsterdam de sterkste prijsstijgingen hebben ervaren. Hoewel de prijsdalingen nu lijken af te vlakken, blijft de betaalbaarheid van woningen een zorg, met 24% van het netto maandinkomen besteed aan woonlasten. Wat betreft woningtypen, hebben vooral appartementen een sterke waardedaling gezien, terwijl vrijstaande woningen met een recent bouwjaar het minst zijn getroffen. Het aantal woningverkopen is ook gedaald, met het negende opeenvolgende kwartaal van afnemende verkopen.

 

Stabilisatie op de woningmarkt en toekomstige verwachtingen

Hypotheekadviesketen Hypotheekshop meldt dat de daling van de huizenprijzen lijkt te stabiliseren, voornamelijk als gevolg van krapte op de woningmarkt en toenemend consumentenvertrouwen. Factoren zoals loonsverhogingen, de verhoogde NHG-grens, overheidsmaatregelen voor verhuurders en meeneemhypotheken voor doorstromers spelen hierbij een rol. De toename van hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen en echtscheidingen valt ook op. Terwijl de hypotheekrente in de eerste helft van het vorige jaar steeg, blijft de leencapaciteit voor huizenkopers over het algemeen laag, vooral voor doorstromers die te maken hebben met de actuele hypotheekrente. Het derde kwartaal van 2023 wordt met een lichte stijging van de prijzen verwacht, maar de markt blijft dynamisch met regionale variaties.

 

De Nederlandse woningmarkt ondergaat duidelijk een verschuiving na jaren van onafgebroken groei, waarbij stabilisatie en nieuwe trends de komende periode zullen blijven beïnvloeden.

 

Bron: Vastgoed Actueel

Publicatiedatum 12/09/2023

Contact

iQ Makelaars Apeldoorn
Loolaan 31 A
7314 AB Apeldoorn

E: apeldoorn@iqmakelaars.nl
T: 055 - 760 17 77

055 760 17 77

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen